Obilné klíčky jsou zdrojem důležitých živin a prevencí před nemocemi


Obilné klíčky náleží mezi superpotravinu, která obsahuje veškeré důležité a prospěšné látky. Jedná se o zdroj vitamínů, kdy tak je ve vyšším množství, než je možno získat prostřednictvím konzumace zeleniny. Dále obilné klíčky obsahují nenasycené mastné kyseliny, vzácný chróm i lithium a samozřejmě hořčík, draslík, železo, bílkoviny, enzymy.

hromada fazolek
 
Blahodárné a léčivé účinky
 

  • snížení cholesterolu v krvi,
  • posílení srdce,
  • prevence proti řidnutí kostí,
  • pozitivní vliv na nervovou soustavu,
  • zlepšení funkce mozku,
  • lepší vzhled pokožky,
  • kladné působení na trávení,
  • zlepšení krevního oběhu,
  • efektivní pomoc při detoxikaci organismu,
  • zvýšení imunity,
  • prevence proti virovému onemocnění,
  • efektivní vliv na zlepšení cukrovky, cévního onemocnění a další choroby.

klíček v rozvoji
 
Interesantní potravina v rámci použití v kuchyni
 
Zde se nabízí velmi pestré využití, jako například lze klíčky použít coby koření do pokrmu, kdy tak mile překvapí chutí a vůní. Dále je možné přidat do salátu, pomazánek, tvarohu, jogurtu či jen dát na pečivo. Stejně tak jimi lze okořenit obilné kaše či mixovat do ovocných i zeleninových šťáv. Vždy je vhodnější a především účinnější použít čerstvé a tepelně neupravené klíčky. Tudíž je výhodnější jimi zdobit již hotové a uvařené pokrmy, tj. nasypat do polévky, použít na rizoto, k masu apod.

Nejnovější příspěvky